Profil

Hej

Velkommen til min blog med mine ønsker om en sund og dejlig seniortid. Jeg vil dele mine tanker og oplevelser med dig på min rejse gennem seniortiden. Håber at du synes om bloggen og har lyst til at følge mig.

Creme a'la creme

Creme a'la creme

Fransk æbletærte

Jeg fik serveret en meget lækker æbletærte for et par uger siden.

Tærten var meget anderledes, end det som jeg kender. Der var nemlig en tydelig smag af kagecreme mellem de syrlige æbler.

Jeg har været på jagt efter opskriften, og tror jeg har fundet noget, der ligner her

Denne her opskrift er nemlig virkelig fantastisk - du skulle prøve den.

Mørdej

  • 120 g blødt smør

  • 80 g flormelis

  • 30 g mandelmel eller fintblendede smuttede mandler

  • 1 mellemstort æg

  • 1 vaniljestang

  • 235 g hvedemel

  • ½ tsk fint salt

Kagecreme med vanilje

  • 1 vaniljestang

  • 1 dl sødmælk

  • 1 ½ æggeblomme

  • 38 g sukker

  • 10 g majsstivelse

Du kan også vælge her at købe færdig kagecreme/pulver

Mandelcreme

  • 125 g blødt smør

  • 125 g flormelis

  • 125 g mandelmel eller fintblendede smuttede mandler

  • 2 små æg

  • 15 g majsstivelse

  • 1 spsk Calvados eller anden æblebrændevin

  • 190 g kagecreme (fra ovenfor)

Fyld

  • 5 syrlige æbler (alt efter størrelse)

  • Flormelis til drys

Sådan gør du

Mørdej

Kom smør, flormelis, mandelmel, æg og vaniljekorn og 60 g af hvedemelet i en røreskål, og rør det sammen - enten på røremaskine eller med en elpisker med dejkroge. Pas på ikke at piske blandingen. Tilsæt de resterende 175 g hvedemel og salt, når den første blanding er ensartet. Bland tingene hurtigt, men grundigt, sammen.

Rul dejen ud i 2,5 mm's tykkelse mellem to stykker bagepapir. Læg den på papir over på en lille plade eller bakke, sæt den i køleskab, og lad dejen hvile i minimum 1 time.

Tag dejen ud af køleskabet, og lad den temperere en smule. Beklæd en tærteform med løs bund med mørdejen – det er nemmest, hvis du har lad. Buk forsigtigt dejen rundt om formens kant. Kør med en kagerulle hen over formens øverste kant, så du trimmer dejen af, og ret til med fingerspidserne. Prik bunden flere steder med en gaffel, og lad derefter tærtebunden hvile 30 minutter i køleskab, mens du laver fyldet.

Kagecreme

Flæk vaniljestangen på langs, skrab kornene ud, og bring stang og korn i kog sammen med mælken. Kom æggeblommerne i en skål, og pisk dem kraftigt med sukkeret, til blandingen bliver hvid. Tilsæt majsstivelse uden at piske. Hæld den kogende mælk i blandingen under piskning. Hæld det hele tilbage i gryden, og sæt den over varmen. Lad cremen koge i 1 minut under kraftig piskning; pas på den ikke brænder på. Hæld cremen gennem en sigte over i en skål, dæk overfladen til med husholdningsfilm, og lad den køle af i køleskabet inden brug.

Mandelcreme

Ælt smør og flormelis sammen med en elpisker. Tilsæt mandelmel og æggene - et ad gangen. Ælt i 30 sekunder, hver gang et æg er kommet i. Ælt ved middelhastighed med elpiskeren, indtil blandingen er let og ensartet. Tilsæt majsstivelse og brændevin og til sidst kagecremen lidt ad gangen. Forvarm ovnen til 190º ved varmluft. Kom mandelcremen direkte over i den kolde, ubagte mørdejsbund. Lad mandelcremen nå op til lige under kanten af formen.

Saml tærten

Skyl og tør æblerne. Del dem i kvarte, og fjern kernehusene. Skær æblebådene i lameller, og læg dem taglagt i en ring. Begynd ude i kanten af tærten, og lad næste ring overlappe en smule. Slut af med en lille roset i midten af tærten. Sigt med lidt flormelis, og lad tærten bage i ca. 35 minutter, indtil cremen er souffleret lidt op, og overfladen er gyldenbrun. Tag tærten ud, og lad den afkøle helt på en bagerist inden servering.

Nyd tærten som den er - den har masser af blød cremethed i sig selv. Du kan evt. servere den med cremefraiche eller letpisket fløde.

Tærten holder sig fint indpakket i køleskabet i 3-4 dage. Den kan selvfølgelig både fryses og lunes.

Siden sidst

Siden sidst