Profil

Hej

Velkommen til min blog med mine ønsker om en sund og dejlig seniortid. Jeg vil dele mine tanker og oplevelser med dig på min rejse gennem seniortiden. Håber at du synes om bloggen og har lyst til at følge mig.

En plantebaseret delikatesse

En plantebaseret delikatesse

Faux gras

Jeg er blevet så glad for Kirsten Skaarups e-bog Grøn mad til jul & Nytår.

Den er fyldt med skønne plantebaserede opskrifter, og det har været en ren oplevelse at lave nogle af de små plantebaserede retter her i december. Opskrifterne kan selvfølgelig bruges hele året rundt.

Jeg har lavet mindst én ret om ugen efter bogen i december måned, og i denne uge har jeg lavet en plantebaseret Foie gras, som smagte fuldstændig fantastisk. Vi spiste den lille ret som en appetizer og gjorde mandagen ekstra hyggelig.

Faux gras er en rigtig lille lækkerbid, der også kan indgå i en julefrokost.

De fleste kender Foie gras fra gæs eller ænder, der bliver tvangsfodrede, ind- til deres forstørrede lever kan »høstes« til luksusspisen. Dyrene lider kolossalt under denne proces med skader på indre organer og ben, der til sidst ikke kan bære dyrenes tunge krop.

Det lyder voldsomt, og jeg har heldigvis aldrig selv smagt det.

Heldigvis kan man lave en meget lækker plantebaseret Foie gras - Kirsten Skaarup kalder den Faux gras.

Faux gras’en bliver ekstra lækker sammen med en lidt sødlig kompot til postejen, fx pærer og tranebær – og spises sammen med en hårdt ristet skive brød

Faux gras

(4 personer)

  • 4 tørrede shiitakesvampe (evt. Karljohan eller andre tørrede svampe)

  • 25 g skalotteløg

  • 350 g champignon (heraf evt. 100 g østershatte)

  • 2 spsk olivenolie

  • 1 spsk lime- eller citronsaft

  • 1-2 spk. tamari

  • 50 g valnødder

  • 4 tsk. plantebaseret smør

Hæld kogende vand på de tørrede svampe og lad dem udbløde en times tid. Afdryp svampene, fjern stokkene og skær hattene i bittesmå stykker.

Hak skalotteløg og champignon. Svits dem i olien sammen med de udblødte svampe, til svampene er bløde. Tilsæt citrussaften. Steg til al væden er fordampet.

Findel blandingen med en stavblender. Du kan purere den helt glat eller bevare lidt struktur. Tilsæt evt. lidt fløde, hvis du ønsker postejen meget blød.
Smag til med cognac (kan udelades), tamari og peber.
Evt. lidt havrefløde eller anden fløde
Evt. 1 spsk cognac
1-2 spsk tamari, friskkværnet peber

Hak valnødderne fint og rør dem i blandingen.
Anret faux gras’en i fire små skåle,
Smelt det valgte fedtstof og fordel det over postejerne. Sæt skålene eller glassene i køleskabet nogle timer, evt. natten over.

Tag faux gras’en ud i god tid inden serveringen, så den kan få stuetemperatur.

Rist tynde skiver af lyst brød hårdt og servér dem til den lille delikatesse sammen med en sødlig kompot fx med pærer eller tranebær.

Lækker lille appetizer perfekt til nytårsaften

Julemad uden stress - køreplan for julemiddagen

Julemad uden stress - køreplan for julemiddagen

Ugen der gik, weekend

Ugen der gik, weekend