Profil

Hej

Velkommen til min blog med mine ønsker om en sund og dejlig seniortid. Jeg vil dele mine tanker og oplevelser med dig på min rejse gennem seniortiden. Håber at du synes om bloggen og har lyst til at følge mig.

Julemad uden stress - køreplan for julemiddagen

Julemad uden stress - køreplan for julemiddagen

Planlæg og få tid til hygge sammen med familien

Med lidt planlægning kan du tage toppen af stressen juleaften.

Jeg har lavet min egen plan, som virker for mig. Måske den også virker for dig?

Jeg har ændret lidt på planen i forhold til sidste år.

I år steger jeg nemlig anden den 23., så vi får ekstra tid til hygge med familien den 24. Anden sættes i ovnen ved 60 grader i 6 timer, sættes på køl og udskæres juleaftensdag, lægges i et fad og pensles med andefedt inden den varmes i ovnen.

Min plan

Ting der skal nås den 23. :

  • Gøre anden klar med æbler og svesker og sætte den i ovnen ved 60 grader i 6 timer

  • Koge og pille de små kartofler - sæt på køl

  • Skrælle de hvide kartofler - sæt i vand på køl

  • Lavet hjemmelavet rødkål - snit i dag - lav eventuelt i morgen

  • Hvis medisterpølse også er på menuen, så giv pølsen et kort opkog og sæt på køl til i morgen

  • Koge risengrød til risalamande - det behøver jeg ikke, for en anden står for risalamanden 😊

  • Partere anden når den er afkølet, læg i et fad, pensl med andefedt og læg på køl

Juleaftensdag

  • Stå lidt tidligt op den 24. december og skab overblik over dagen. Hæld en god kop kaffe i julekruset og skru op for din yndlingsjulemusik, mens du laver en liste over dagens opgaver

  • Jeg starter utraditionelt med at lave karamelsovsen til de brunede kartofler. Både kartofler og karamelsauce kan nemlig forberedes i forvejen, og gør det nemt og hurtigt at lave de brune kartofler færdige, lige inden middagens skal serveres.

  • Sovsen kan laves allerede om formiddagen med væden fra stegning af anden i går. Jeg plejer at lave en god opbagt sovs med afdryp fra anden og en god fond. Hvis du har god tid, så kog din egen fond af indmad fra anden og evt. vinger sammen med et par løg, et par gulerødder, evt. porre, lidt nelliker og et par laurbærblade. Hvis du har en sjat rødvin, så kom endelig den i. Koges i et par timer og sies.

  • Hvis du ikke allerede har skrællet de hvide kartofler, så gør det nu. De små kartofler til brunede kartofler står kolde i køleskabet.

  • Hvis du vælger at koge din egen rødkål, så er det nu, det skal gøres. Jeg synes, det er lækkert at lave sin egen rødkål, men min familie vil helst have den købte, så der plejer at være begge dele. Jeg laver også en frisk salat med for eksempel grønkål, valnødder, granatæblekerner og appelsinbåde.

  • Lav risalamanden så den står klar i køleskabet. Hjemme hos os er det altid en anden, der laver risalamanden, så den kan jeg stryge fra listen, men ellers er det smart at lave den klar om formiddagen.

  • Kog kartoflerne så de er færdige til kl. 18.00 - eller kog dem i god tid og sæt dem under dynen i sengen. Gammelt husråd - og vi skal jo spare på strømmen 😍

  • Tag anden ud af køleskabet, hvis den endnu ikke er udskåret, så gør det, pensl igen med andefedt og sæt fadet i ovnen ved god varme sammen med medisterpølsen ved ca. 17.00 tiden, så er den klar til at blive parteret og serveret kl. 18.00.

  • I mens anden får lidt varme er det tid til de brunede kartofler. Karamelsovsen, som jeg allerede har lavet, varmes op på panden. De kolde kartofler skylles i vand og hældes i den varme karamelsovs, mens der røres til kartoflerne er pænt glaseret.

Velbekomme

Billederne er fra sidste års juleaften

Husk at pensle anden med rigeligt smør

To ænder - én fra grillen og én fra ovnen

Der parteres og prøvesmages

Flæskesteg skal der også være juleaften

Det tager toppen af stressen at lave karamelsaucen til de brune kartofler juleaften om formiddagen

Hjemmelavet rødkål er altså lækkert

En frisk salat klæder julebordet

Så er der serveret

Follow

Hello, World!



Du har sikkert ligesom jeg taget en masser billeder fra juledagene?

Du har sikkert ligesom jeg taget en masser billeder fra juledagene?

En plantebaseret delikatesse

En plantebaseret delikatesse