Profil

Hej

Velkommen til min blog med mine ønsker om en sund og dejlig seniortid. Jeg vil dele mine tanker og oplevelser med dig på min rejse gennem seniortiden. Håber at du synes om bloggen og har lyst til at følge mig.

Bevar en dansk tradition

Bevar en dansk tradition

Klip gækkebreve

Påsken falder tidligt i år, og så er det gækkebrevtid.

En dansk tradition

De første gækkebreve var en slags flirten mellem de unge elskende i gamle dage for at vise deres følelser over for hinanden. Hvis man vandt, kunne man vælge mellem et kys eller et æg.

Familiens gækkebrev

Vores gamle, fine gækkebrev et et godt eksempel på en ung mands kurmageri. Gækkebrevet er lavet af min mands morfar, og gækkebrevet er ca. fra 1918. Om den udkårne gættede, “inden stuegang”, er uvist, men det er ganske vist, at de to blev gift med hinanden. Det er en af de søde historier, som vi har i vores familie.

Husk, hvis du også har en sød familiehistorie, at fortælle den videre til børn og børnebørn.

Skikken med gækkebreve

Skikken med gækkebreve har senere udviklet sig til en sød og hyggelig leg mellem venner, mellem lærere og elever, mellem bedsteforældre og børnebørn. Mon ikke vi alle sammen har været i berøring med den gamle hyggelige tradition.

Gækkebrevet eksisterer stadig, men er ikke så meget brugt længere. Bedsteforældre er nok dem, som holder mest fast i skikken her op mod påske med at sende gækkebrev til deres børnebørn eller lave gækkebreve sammen med dem, som de kan sende til deres forældre. Det er også en god anledning til at give børnene et chokoladeæg til påske.

Corona mindede om at bevare traditionerne

Under Coronaepidemien kunne jeg mærke, at det var særlig vigtigt at binde familierne sammen og holde fast i vores traditioner. Når det ikke var muligt at samles på grund af pandemien, synes jeg, at det var dejligt at klippe et fint gækkebrev til en, man har kær.

Nu er Coronaen væk, men jeg håber at kunne fastholde traditionen med gækkebreve. Jeg håber, at der inden længe lander nogle gækkebreve i postkassen.

Ellers vil jeg sætte mig med saks og papir og glæde mig til det magiske øjeblik, når gækkebrevet foldes ud, og se resultatet af saksens klip.

Når det skal være et rigtigt gækkebrev

  • Så husk at teksten skal skrives på vers

  • Antal prikker skal svare til antal bogstaver i afsenderens navn

  • Gækkebrevet sendes i god tid inden påske, og den første vintergæk skal lægges ved

  • Til påske afsløres, hvem der skal af med et påskeæg

TIP Hvis du har en kageserviet, kan du lave et fint gækkebrev helt uden klip

Bagsiden af oldefars fine, gamle gækkebrev

Bagsiden af oldefars fine, gamle gækkebrev

Weekend vibes uge 10 - 2024

Weekend vibes uge 10 - 2024

Alt for meget af alting

Alt for meget af alting