Profil

Hej

Velkommen til min blog med mine ønsker om en sund og dejlig seniortid. Jeg vil dele mine tanker og oplevelser med dig på min rejse gennem seniortiden. Håber at du synes om bloggen og har lyst til at følge mig.

DNA afsløringer

DNA afsløringer

Hvor i verden stammer mit DNA fra?

Jeg har en DNA match, som viser, at jeg har nært slægtskab til en person, som kan være min halvbroder, barnebarn eller oldebarn.

Det er ikke overraskende, for vores ældste barnebarn fra New Zealand, ønskede sig på et tispunkt en DNA test, som vi gav ham, og dermed kom der et match til mig.

Det viste sig overraskende, at han er mere Skandinav, end jeg er - hele 76,7 % mod mine 73,7 % - ganske sjovt, at hans New Zealandske mor også har givet ham Skandinaviske arvemasse.

Han synes, at det er meget interessant at vide noget om DNA, og hvad det kan bruges til. Der ligger et hav af informationer og muligheder i vores slægtsforskningsprogram, hvor vi også har købt DNA testen.

Så var der tæt DNA match

Tænk mit barnebarn, som har en New Zealandsk mor og er født i New Zealand, er mere Skandinav, end jeg er

DNA var en overraskelse for os

Det hele startede for nogle år siden, hvor jeg ville overraske min mand med en DNA test i fødselsdagsgave. Han blev glad for ideen og synes, det var spændende. Han havde dog en betingelse: hvis han skulle, skulle jeg også.

De brune øjne

Jeg har altid joket lidt med, at min smukke svigermors mørke lød og brune øjne nok stammer fra Rusland eller en sigøjnerfamilie fra Rumænien. Nu er hun desværre ikke mere, men tanken om, hvor de brune øjne kom fra, dukkede stadig op engang imellem.

Jeg var selvfølgelig med på også at tage en DNA test. Med mine blå øjne, og lyst eller rødt hår så langt øjet rækker tilbage i familien, var jeg sikker på, at jeg måtte være 100 % skandinav.

Vi bestilte to DNA test hos MyHeritage, og efter nogle få dage modtog vi hver vores DNA kit med posten.

Testen foregår ved, at man tager et mundskrab med en vatpind fra indersiden af hver kind. Der er udførlig vejledning med, og det tager kun to minutter. Vatpindene lægges i et lille glasrør, som puttes i den medsendte returkuvert og sendes til laboratoriet. Al testning udføres af et anerkendt laboratorium i USA eller Tyskland. Laboratoriet er blandt de førende i verden på dette område.

Resultaterne kommer

Efter ca. fire uger fik vi en mail med resultatet. Vi var spændte som juleaften.

Vi åbnede først min mands test. Han er 81,3 % Skandinav og 18,7 % Nordvesteuropæer - altså ingen mystiske gener østover. Vi kunne se, at området, hvor hans DNA matcher rækker ned i sydfrankrig og lidt ind i Nordspanien. Måske kommer de brune øjne der fra?

Så var det min tur. I kan se resultatet på billedet øverst.

Den store overraskelse var, at jeg udover at være 73,7 % Skandinav og 23,1 % Englænder også er 3,2 % Ashkenazisk jøde. Hvor kommer det så fra?

Er DNA testen troværdig?

Ja, DNA testen er troværdig. Det er nemlig sådan, at når man har fået lavet en DNA test, bliver man automatisk matchet med andre i hele verden, som også har fået lavet DNA test.

For mit vedkommende fik jeg med det samme et DNA match med min kusine på min mors side (min morbrors datter). DNA matchen viser med 86 % sikkerhed, at vi har fælles forfædre. I hendes DNA mangler dog det Ashkenaziske jødegen, så på den baggrund må det stamme fra min fars familie.

I det hele taget har det været både en sjov og interessant oplevelse af finde vores rødder via DNA.

DNA kan trække tråde til fjerne lande

Nogle af vores venner synes, det var så spændende, at de selv fik lavet en test. Her var der virkelig overraskelser, og det var ikke kedeligt.

Når vi trænger til et godt grin, skal vi bare tænke på, hvor den pæne rødhårede mand med de blå øjne kommer fra - jeg nævner bare Nigeria og Libyen 😂

Naturens allerbedste skønhedseliksir

Naturens allerbedste skønhedseliksir

Weekend vibes uge 8 - 2024

Weekend vibes uge 8 - 2024